Térképcentrum - WEBhu Kft.
Európa, Magyarország valamint Magyarország településeinek térképe Térinformatikai tematikus katalógus Térinformatikai és önkormányzati fórum Térinformatikai és önkormányzati termékek és szolgáltatások értékesítése
Térképes Patikakereső Rendszer
Országos Térinformatikai Konferencia
Térképes Patikakereső Rendszer Hiszi-Map Kiadó Kft.
Térképcentrum | Győr-Moson-Sopron megye | Und
 
HISZI - 2000 HISZI - 2008 Google Műholdas kép
 
Adatok Und településről
A Győr - Moson - Sopron megyei UND község Sopron, és Kőszeg között az Alpokalján helyezkedik el, az osztrák határtól 2 km távolságra. Távol esik a nagy forgalmú utaktól, de jó közúton elérhető, hiszen csak néhány kilométerre van a Sopront a Balatonnal összekötő 84-es főúttól.

A község pecsétjének mezejében balra néző lebegő ekevas található, félkörben alul összefonódó két rózsaág övezi 1777-ből.

A községről az első írásos emlékek 1225-ből származnak. A XVII. században a törökök elől menekülve horvátok telepednek le. A község azóta is horvát nemzetiségű, őrzi, ápolja horvát hagyományait, értékeit. Az óvodában és alsó tagozatos iskolájában tanulják a horvát nyelvet, majd felső tagozatban az egy körjegyzőségbe tartozó Sopronhorpács község Általános Iskolájában folytathatják e téren tanulmányaikat. Fiataljaink a falu néptánccsoportjában ill. tamburazenekarában munkálkodhatnak, ezzel hasznosan töltve szabadidejüket. A község lakóinak száma körülbelül 400 fő.

A nagyobb vízigényű foglalatosságok - mosás, kenderáztatás stb. - helyszíneként a lakosság által GÁJ (magyarul- liget) néven ismert terület működött. A tó szélén telepített fűzfabokrok ágait vesszőkosár, kas és seprű készítésére használták. A kocsmárosok télen innen töltötték meg jégvermeiket az italok hűtésére. A későbbi időszakban a falu csordájának itatóhelye volt. (Területét a XVIII. Században - az 1783-ban elkészített Katonai Térképészeti Felmérés szerint - még egybefüggő erdőség borította. A minden bizonnyal mesterséges eredeti tavat a XIX. Században létesítették, hiszen az 1883-as Térképészeti felmérés már ábrázolja. Kialakításának célja anyagnyerés, kavicsbányászat lehetett. A XX. Század első negyedében még sok, " döngölt" ház épült az itt nyert agyagból.)

A tó Und község nyugati oldalán, közvetlenül a belterület mellett helyezkedik el. A nyilvántartásban szereplő vízállás területének nagy része az évek során eliszaposodott, feltöltődött és ma a vízfelület körülbelül 10000m2, melynek 1/3 része nyílt, 2/3 része náddal borított.

Az országút felöl, a dél- nyugati oldalon gyepet találunk, néhány lombos fa és örökzöld bokor kíséretében, így ez kultúráltabb, rendezett képet mutat. Ezt a részt az elmúlt évben kezdtük kialakítani, mivel ez az országút mellett van, és az út másik oldalán lakóházak vannak. A partot nyugatról a sportpálya, északról egy ültetett feketefenyő sáv határolja. Az észak-keleti és keleti oldalon az eliszaposodott területet a lakók sokáig bontási anyagok, nagyobb méretű, használhatatlan szemét és hulladék lerakóhelyként használták. A szemétlerakást megszüntettük, de ez a rész még nagyon elhanyagolt, benőtte a gaz, a dudva, bokros, füzes, elvadult "dzsumbuj" képet mutat.

Az apró vízi élőhely élővilága növeli a kultúrtáj változatosságát. A nádasban levéltetvek, csiborok élnek, a nyílt víz pedig szúnyog és szitakötőlárvák élőhelye. A változatos rovarvilág és az állandó vízborítás számos kétéltűt, hüllőt, madarat és emlőst vonz a területre. A sekély vízben barna és zöld varangyok petéznek, gyakori a vízisikló is. A nádasban nádirigó, cserregő és foltos nádiposzáta, kis vízi csibe fészkel. Nyáron itt éjszakáznak a környék füsti fecskéi, seregélyei. Nagy számban fordul elő fácán, szívesen látogatják gólyák, gémek és fészkelnek vadkacsák, récék.

Forrás: Farkas Ferenc jegyzetei, Pintér Tamás honlapja.

  Céginformáció  Partnereink  Kapcsolat  Hirdetési lehetőségek  Tartalom (326/6)
A Mozgás Öröméért Alapítvány hivatalos honlapja: http://www.mozgasoromeert.hu/